Inleiding:
Deze zijn al eerder gemaakt, zie hiervoor “New Clasic Brownies”. Ze waren toen alleen iets te zoet en de gedachte was ook om ze iets dunner te maken. Daarnaast zijn er in deze tweede poging gedroogde Turkse abrikozen toegevoegd.
Het basisrecept is afkomstig van Scharffen Berger, producent van: “America’s finest dark chocolate ... from bean to bar”. Omdat ik niet de beschikking had over de 99% cacao Unsweetened Chocolate, heb ik het recept hier en daar wat aangepast.
New Classic Brownies:
Alice Medrich is our local chocolate maven. She has written numerous, award-winning chocolate cookbooks, and has been a friend and advisor to Scharffen Berger from our company's beginning. We tested three different brownie recipes, and our staff taste testers liked this recipe the best. Be forewarned: these are very fudge-y brownies.
This recipe is from Alice's book Cookies and Brownies (Warner Books, 1999). The recipe makes 16 brownies.
Be sure to read the recipe all the way through before baking. It is important to follow the special cooling technique in order to get the right results.
Ingrediënten:
• 8 tablespoons (1 stick) butter (125 gr.)*
• 1-1/4 cups sugar (100 gr.)*
• 1 teaspoon vanilla (1 zakje vanillesuiker)*
• 1/4 teaspoon salt (en een beetje peper)*
• 1/2 cup flour
• 1/2 cup chopped pecans
• (10 gedroogde Turkse abrikozen)*
• 2 eggs
• (vier theelepels cacao)*
• 10 druppels Tabasco
* toegepast ipv van het basisrecept
Method
Preheat the oven to 400 degrees (200 C).
Prepare an 8-inch square metal baking pan. It is important in this recipe to only use metal. Line the pan with either aluminum foil or parchment paper so that it comes up all four sides.
Melt the butter together with the chocolate in the top of a double boiler or in a bowl placed above simmering (not boiling) water. Stir to smoothly integrated.
With a wooden spoon or heavy spatula, mix in the sugar, vanilla and salt. Add the eggs one at a time. Mix in the flour. Stir the mixture for at least a minute until the batter is smooth and begins to come away from the sides of the bowl.
If you choose to add nuts, we think a light toasting makes a big flavor difference. Mix in the nuts as the last step before putting the batter in the pan.
Bake the brownies at 400degrees for 20 minutes or until the batter begins to come away from the sides of the pan.
While the brownies are baking, prepare an ice bath for cooling. Using a roaster pan or a larger baking pan, fill it with cold water and ice cubes. When you remove the brownies from the oven, cool the pan completely in the ice bath. Be careful to not get water on the brownies. (If you had used a pyrex pan, the glass would break at this point and your brownies would be ruined.)
Cut the brownies into 16 squares.
Rating
Geur:
volle chocolade. ben verkouden dus heel betrouwbaar is waarneming niet
Smaak:
Minder zoet dan de vorige keer. Abrikozen geven lekkere zoetige afwisseling.
Chocoladesmaak goed donker, maar toch niet te zwaar
Mondgevoel:
Helaas iets aan de droge kant.
Stukjes abrikoos geven wel lekker effect, af en toe een een sappig, iets taai stukje in de brownie (dit is positief bedoeld)
Nasmaak:
Prima. niet te zwaar, niet te plakkerig.
Rating:
7-
zeker een goede poging tot de minder zoete brownie
Uiterlijk:
zien er goed uit. iets donkerder van binnen dan aan de buitenkant, wekt de indruk smeuiig te zijn. Stukjes abrikoos (toch?) wel zichtbaar, maar niet heel opvallend.
Wel iets aan de platte kant en bovenkant iets donker.